2018-09-30

Kelionė į rudenį...




  Auksinis ruduo šį savaitgalį mus pakvietė pasidžiaugti gražia rudenėjančia gamta, pajausti paskutinių  saulutės spindulių šilumą, paklausyti kaip šnara po kojomis auksiniai medžių lapai. Tad ši graži rudens diena sukvietė gausų būrį choristų į kelionę "Trakų Madona, Angelai ir grafai Tiškevičiai". Mūsų pažintis su šiuo kraštu prasidėjo nuo Trakų Švč.Mergelės Marijos bazilikos, kurios altorių puošia Trakų Dievo Motinos, Lietuvos globėjos, atvaizdas.







Šiemet yra švenčiamas šio paveikslo 300 metų karūnavimo popiežiaus karūnomis jubiliejus. Tai pirmasis paveikslas Lietuvos Didžiojoje Kunigaikštystėje, karūnuotas Romos popiežiaus dovanotomis karūnomis. Pasitinkant iškilmingą jubiliejų popiežius Pranciškus pernai bažnyčiai suteikė bazilikos titulą. Šiemet šis paveikslas Popiežiaus apsilankymo metu buvo atvežtas į Kauno santakos parką, kur buvo aukojamos šv.mišios, tad turėjome galimybę dar kartą apžiūrėti.





Pažintis su grafais Tiškevičiais prasidėjo Užutrakio dvaro sodyboje. Ant Galvės ežero kranto pastatyti rūmai su įspūdinga, atvirais paviljonais karūnuota terasa, nuo kurios atsivėrė pasakiški vaizdai į  Galvės ežerą su salomis ir didinga Trakų pilimi.




Greta Užutrakio stūkso Angelų kalva, kurią puošia 40 medinių angelų stogastulpių. Čia kiekvienas surado sau širdžiai mielą angelą. Atrodė, kad ir mes galime pakelti  skrydžiui sparnus...













 Na, o kaip gi būnant Trakuose neparagauti tikrų karaimiškų kibinų! Tad valandėlė poilsio, karštas sultinys su kibinais Karališkoje senojoje kibininėje buvo pačiu laiku.






 Trakų Vokėje ant Vokės upės kranto aukšto skardžio stūkso dvaras taip pat priklausęs grafams Tiškevičiams, šiuo metu rūmai ir parkas laukia restauracijos. Tačiau ypatingą įspūdį paliko neseniai restauruota Tiškevičių koplyčia. Net nepajutome kaip mūsų lūpose suskambo giesmė Marijai...





  Dar sykį šią giesmę giedojome ir Lentvario Viešpaties Apreiškimo Švč.M.Marijai bažnyčioje. Bažnyčios fundatoriaus grafo V.Tiškevičiaus užsakytas projektas pas italų architektą mums atveria įspūdingą interjerą. Pačiame antrojo pasaulinio karo baisume 1942-1943m pastatytos bažnyčios interjeras unikalus, nieko panašaus neteko matyti.



  Mielas ir šiltas klebono pasakojimas apie šią bažnyčią dar labiau paskatino saugoti, didžiuotis savo istorija ir kultūriniu paveldu. Tad Lentvario dvaro sodyba, o tiksliau grafų Tiškevičių neogotikiniai rūmai, akivaizdus pavyzdys kaip negailestingai buvo niokojami ir kaip lengva prarasti šį neįkainojamą turtą.
  Rudeninė diena trumpėja ir mūsų kelias pasuko namų link...
  Dėkojame Sraigūnui Lėtūnui - mūsų ekskursijos vadovei Henrietai už puikią ekskursiją.
 O didžiausią ir nuoširdžiausią AČIŪ tariame gerb. Ramintai Popovienei už dovaną į Trakų kraštą...

Komentarų nėra:

Rašyti komentarą