2018-08-16

Lietuvių kultūros dienos Minske



  < Lietuvos valstybė 2018m vasario 16d minėjo reikšmingą ir išskirtinę Lietuvos istorijos datą - šimtąsias Lietuvos valstybės atkūrimo metines. 100metų jubiliejus - tai ne tik sau kuriama šventė, ja dalijamės su bendruomene, tėvynainiais ir visu pasauliu. Šis koncertas - pagarba Tėvynei, jos praeičiai ir dabarčiai bei ją kūrusiems ir kuriantiems žmonėms. Nes svarbiausias atkurtos Lietuvos šimtmečio sėkmės istorijos dalyvis yra kiekvienas Lietuvos žmogus, nesvarbu kuriame pasaulio krašte jis bebūtų...>

Štai tokiais žodžiais mes - du Kauno rajono chorai "Versmė" ir "Melodija" prisistatėme Lietuvių kultūros dienose, skirtose Lietuvos atkūrimo šimtmečiui, Baltarusijos sostinėje Minske rugpjūčio 3-5d. Šventė vyko aukštutiniame mieste, pačioje senamiesčio širdyje - rotušėje. Nors ir po atviru dangumi, tačiau galingai skambėjo jungtinio choro atliekamos lietuviškos dainos.


Koncerte skambėjo ir kitų atlikėjų iš Lietuvos dainos, o taip pat ir baltarusijos lietuvių bendruomenių kolektyvų "Nemiga",  "Žilvitis" atliekamos dainos ir šokiai.
Minsko televizijai interviu davė chorų vadovės R.Endriukaitienė ir R.Navickienė, pristatydamos chorinio meno tradicijas. Na, o šventės erdvėse galima buvo matyti ir įsigyti  tapybos, medžio, rankdarbių darbų  bei paragauti lietuvių nacionalinės virtuvės patiekalų. Renginį vedė Denisas Karliukas, kuris mus globojo Minske visas tris dienas. Jis taip pat šventėje minskiečiams pristatė Lietuvos regionų tautinius kostiumus ir  kultūrinį paveldą. Smagu, kad mūsų pasirodymus minskiečiai sutikdavo mojuodami lietuviškomis trispalvėmis ir gausiais aplodismentais.







Šios  kelionės tikslas buvo atstovauti Lietuvą lietuvių kultūros dienose ir ne tik. Buvome suplanavę aplankyti  LDK pilis ir rūmus. Tad pirmąją viešnagės dieną mes apžvalginės ekskursijos metu pamatėme Minsko centrą, senamiestį, naujus rajonus, prisilietėme prie Minsko istorijos.








Na, o sekmadienį aplankėme Nesvyžių, kuris jau nuo XIIIa priklausė LDK, vėliau atiteko Radvilų giminei. Aplankėme ir Myriaus pilį, kuri taip pat priklausė Radviloms. Nuostabaus grožio pilys ir rūmai, puikios ekskursijos su įdomiai inscenizuotais intarpais. Likome sužavėti !. 


Padėkoję mūsų globėjui Denisui už svetingą priėmimą čia Myriaus pilyje ir atsisveikinome.

Šventės akimirkos:  (spragtelėkite ant nuorodos ir matysite reportažus)


http://www.ctv.by/novosti-minska-i-minskoy-oblasti/prazdnik-litovskoy-kultury-razvernulsya-v-verhnem-gorode-kak



https://sputnik.by/video/20180804/1036928345/videofakt-chem-ugoshchali-i-udivlyali-na-dne-litvy-v-minske.html



Dėkojame organizatoriams Almai Kusaitei ir Denisui Karliuk, respublikinio Nacionalinių kultūrų centro direktorei O.Antonenko, Minsko lietuvių bendruomenės "Vytis" pirmininkui A.Keršiui, o taip pat mus palydėjusiems ir parėmusiems Kauno rajono Ramučių kultūros skyriui, Domeikavos seniūnijai.



Komentarų nėra:

Rašyti komentarą