2017-06-29

99 Vėliavos Lietuvai


Joninės Joninių parke...






       Joninės Joninių parke

       Domeikava – III-oji Jonų respublika Lietuvoje po Jonavos ir Joniškio, mat, šioje seniūnijoje yra įkurtas Joninių parkas. Joninės – laukiama bendruomenės šventė, į kurią susirenka gyventojai ir miestelio svečiai. Šventės tikslas – priminti Joninių (Rasų) šventės tradicijas ir apeigas bei jų reikšmę lietuvio gyvenime.
    Ramučių kultūros centro Domeikavos laisvalaikio salės kapela „Domeikavos seklyčia“ (vad. V. Stunžėnienė) visus pasitiko prie puošnių vartų su rasos vandeniu, kviesdami praustis, ir į šventę užeiti nusiplovus pavasarinių darbų vargus. Visi Domeikavos mėgėjų meno kolektyvai: „Domeikavos seklyčia“, „Jovaras“ (vad. Aldona – Ona Baltrūnienė), vyrų vokalinis ansamblis „Savi“ (vad. J. Kalendra) ir tautinių šokių kolektyvas „Džiaukis“ (vad. Rasa Banevičiūtė) skambiomis dainomis bei lietuvių liaudies šokiais papildė pasakojimus apie Joninių apeigas, tradicijas. 
      Šventės metu buvo pasveikinti Jonai ir Janinos, Rasos ir Vandos, o grojant kapeloms tautinių šokių šokėjai varduvininkus įsuko į šokio sūkurį. Temstant buvo užkurtas Joninių laužas.
                                                                                                                                        D.Kasparienė

2017-06-25

Sekmadienį skambėjo varpai...


                                     „Išlydėkit varpais tūkstantmečius karų,
                                       Pasitikit varpais tūkstantmetį taikos.
                                       Išlydėkit, kas sena, pasitikit, kas nauja…
                                       Išlydėkite melą, pasitikite tiesą varpais“
                                                                       (A.Tennyson)


     Nesame abejingi Tautos praradimams, artimųjų išgyvenimams tremtyje, nesame abejingi Lietuvos ateičiai, tad sekmadienį visi skubėjome į Domeikavos Lietuvos kankinių bažnyčią, giedojome  šv. mišiose, kurios buvo aukojamos tremtyje žuvusiems atminti. Gausiai susirinkę choristai ir parapijiečiai džiaugėsi, kad parapiją aplankė ir šv. mišias aukojo garbingas svečias vyskupas Sigitas Tamkevičius.

2017-06-16

Sacrum Convivium






      Sakralinė muzika Domeikavoje skambėjo 3D formatu
Birželio 14-tos dienos pavakarę jau penktą kartą Domeikavos kankinių bažnyčios skliautais nuskambėjo sakralinis chorų festivalis „Sacrum convivium“, skirtas Gedulo ir Vilties dienai minėti. Savo galingais balsais renginį papuošė svečių chorai: Vievio mišrus choras „Con Moto“ (vadovė Audronė Stepankevičiūtė) ir Kauno miesto Tautos namų mišrus choras „Diemedis“ (vadovas Audrius Petrauskas).
Festivalio šeimininkai ir sumanytojai – Domeikavos choras „Versmė‘ (vadovė Rasa Endriukaitienė). 
Gražiausi kūriniai, skirti išreikšti Tėvynės ilgesiui ir meilei, suskambėjo iš netikėčiausių bažnyčios vietų: virš altoriaus, iš šoninio ir galinio balkonų. Renginio idėja „muzika skambanti 3D formatu, apjungianti muzikos, dainos ir žodžio sintezę“ pasiteisino, mat veiksmas vyko iš visų keturių žiūrovui pusių. Sakralią muziką apjungė aktoriaus Rido Žirgulio skaitomi tremties prisiminimai, memuarai, o muzikos sintezės dalį „išpildė“ birbynininkas Remigijus Marma. 
Pabaigoje visi chorai susijungė „Širdžių kalboje“ į galingą bendrą dainavimą, išreiškiantį stiprią mūsų tautos dvasią, o Domeikavos gimnazijos šauliai įteikė po bijūno žiedą tremtiniams. Negriaunant nusistovėjusių tradicijų, buvo padėtas ąžuolo vainikas prie paminklo, skirto tremties aukoms.
Renginį iš dalies finansavo Kauno rajono savivaldybė, o organizatoriai Ramučių kultūros centras pažadėjo, jog kitais metais šis festivalis bus dar didesnis, dar iškilmingesnis, nes jis jau dabar įtrauktas į Lietuvos šimtmečio programos veiklas.

Ramučių kultūros centro meno vadovė
Rasa Endriukaitienė